http://www.mapuche.nl/


Groningen 26 januari 2007
Van Oaxaca tot het land van de Mapuche

Info en solidariteits avond in Vera-Zienema.

Vera

maria
christiaan
publiek

Informatie- en film avond over de opstand in Oaxaca (Mexico), landverlies van inheemse volkeren door Benetton (Argentinie), globalisering en milieu.

Met sprekers van;
- Mapuche Stichting FOLIL
- Stichting Mirrormundo
- Grassrootsprojects


Datum: vrijdag 26 januari 2007.
Plaats: Groningen
Aanvang: 20:00 uur.
Lokatie:

VERA Zienema
Oosterstraat 44
9711 NV Groningen
the Netherlands
tel:++31 (0)50 313 46 81
http://www.vera-groningen.nl

Entree: alleen maandkaart (€1,-)

Organisatie;

Mapuche banner

http://www.mapuche.nl

Vera - Groningen

http://www.vera-groningen.nl
Grassroots

http://www.grassrootsprojects.com

Mirrormundo

http://www.aterburg.dds.nl/mirrormundo/indexmirrormundo.htmThema's;

Mapuche Stichting FOLIL,
De Italiaanse kledingfirma Benetton is vooral bekend door haar "gedurfde" reclamecampagnes. Maar het wereldwijd opererende bedrijf stinkt. In het zuiden van Argentinie heeft Benetton bijna een miljoen hectare grond opgekocht. De lokale bewoners, merendeels Mapuche-indianen, worden met harde hand verwijderd. Zij roepen op tot solidariteit en acties tegen Benetton.

Hierbij wordt de documentaire "Miriciweu" vertoont, een productie van verschillende activisten (oa. Indymedia Argentina) die zich bezig houden met het thema rond Benetton. Deze film is ge-remastered door Wijde Blik producties.Stichting - Mirrormundo,
MirrorMundo is een stichting die documenataires maakt over onderwerpen die te maken hebben met globalisering.

Momenteel is MirrorMundo bezig met een film over een ontwikkelingsproject van de Europese Unie in Chiapas, zuid-Mexico, genaamd PRODESIS. Dit project zegt armoedebestrijding te combineren met bescherming van het regenwoud, in een kader van inspraak en duurzaamheid. Echter, door niet te erkennen dat er een conflict heerst in dat deel van Chiapas, en door samen te werken met de lokale-regering, die een partij is in dat conflict, speelt de EU daarin geen neutrale rol. Kritici stellen dat PRODESIS in feite een counter insurgency (contra-guerilla of anti-opstand) project is, dat uit is op het economisch potentieel van het gebied en een voet tussen de deur wil krijgen in de achtertuin van de V.S.Grassrootsprojects,
Grassroots Projects staat voor solidariteit zonder grenzen. In juli 2005 hebben enkele sociaal globalisten de organisatie opgezet omdat ze van mening zijn dat het huidige 'ontwikkelingswerk' de ongelijkheid in de wereld geen halt toe roept. Het is juist noodzakelijk om directe solidariteit te tonen met onderdrukte bevolkingsgroepen in de wereld. Dit in tegenstelling tot het heilig verklaren van de vrije markt. Grassroots Projects richt zich vooral op Latijns-Amerika. Zo bieden we hulp aan opstandige indianen in El Peten, Guatemala en Chiapas, Mexico. Ook hebben we plannen om projecten in Bolivia te gaan ondersteunen. We helpen mensen die ecologie en duurzaamheid boven de economie stellen.

In Oaxaca zijn duizenden leraren sinds mei 2006 in opstand gekomen tegen de gouverneur Ulises. Ze eisen loonsverhoging, beter lesmateriaal en de mogelijkheid tot het ontvangen van educatie voor iedere jongere. In juni van het vorige jaar was het enige antwoord van Ulises het bloedig neerslaan van de opstand door de politie. Als reactie hierop hebben de leraren tot halverwege oktober het centrum van Oaxaca bezet en samen met diverse organisaties (vakbonden, inheemse organisaties enz.) een volksassemblee opgezet. Dit is uitgegroeid tot een brede sociale beweging die het aftreden van de gouverneur eist omdat hij corrupt zou zijn en tientallen moorden op zijn geweten zou hebben. Tot aan het congres in Mexico-Stad is dit conflict opgelopen en ondanks het enorme zelfs landelijke verzet tegen de gouverneur zit hij nog steeds in het zadel. Vanwege het corrupte politieke systeem wil de APPO werken een een onafhankelijke deelstaat waar autonome groepen hun eigen toekomst vorm kunnen geven. Vrijwilligers van Grassroots Projects waren getuige van de opstand en zullen vertellen over hun ervaringen en over het solidariteitscomité dat ze opgezet hebben.