http://www.mapuche.nl/


3 april 2012
Chili: Conflict met Mapuche Indianen op scherp gezet.
Door Steven Musch


AMSTERDAM - Als gevolg van een grootschalige inval van de Chileense politie bij een inheemse Mapuchegemeenschap in het zuiden van Chili, is afgelopen maandag een politieman om het leven gekomen door een schotwond in zijn hals. Het is tot op heden nog onduidelijk wie het schot heeft gelost.

Het incident is een heftige ommezwaai in het decennia oude conflict tussen de Mapuche Indianen en de Chileense regering. Tot nu toe vielen er namelijk enkel aan de kant van de Mapuches dodelijke slachtoffers. Dit blijkt onder andere uit een publicatie van Wikileaks in februari 2008, maar ook recentere berichtgeving bevestigt dit.

Nu er aan de kant van de politie ook een slachtoffer is gevallen, zal dat zeker niet zonder gevolgen blijven. Rafael Railaf, van Mapuche-stichting FOLIL in Nederland, is bang dat het conflict nog verder zal escaleren. “Als er wapens zijn gebruikt door de Mapuches in deze gemeenschap, dan verbaast mij dat. Ik keur dit dan ook ten strengste af. Als de Mapuches wapens gaan gebruiken, dan zou dit namelijk alleen maar meer geweld en onderdrukking als gevolg hebben.”

Met ongeveer 10 procent zijn de Mapuches de grootste inheemse bevolkingsgroep van Chili. Al jaren voeren zij een strijd om land terug te winnen, dat zowel gedurende het regime van ex-dictator Augusto Pinochet als gedurende de ‘pacificatie van Auracania’ in de 19e eeuw, van hen is afgenomen en afgekocht. Een groot deel van dit land werd tussen 1963-1989 verkocht aan Europese bedrijven en -grootgrondbezitters.

De Mapuchegemeenschap bij Ercilla, waar de politie-inval afgelopen maandag plaatsvond, is al jaren in strijd met grootgrondbezitter Juan de Dios Fuentes en de drie nabij gelegen bosbouwbedrijven. Doormiddel van protestacties proberen zij de grond, die naar hun eigen zeggen, aan de Mapuches toebehoort, terug te winnen.

In een bericht van Radio Cooperativa de Chile verklaarde Mapuchewoordvoerder Daniel Meliano dat ongeveer 200 zwaarbewapende politiemannen zijn gemeenschap kwamen binnenvallen. “De politie gebruikte grof geweld tegen de bewoners, waaronder kinderen. Ze schoten op ons met traangas en ze hebben twee vrouwen gearresteerd.”

De zaterdag voor het incident bestookten zes mannen met capuchons de politiepost , die het landgoed van De Dios Fuentes beschermt, met een lading kogels. Niemand raakte hierbij gewond en het is onduidelijk of de daders Mapuches waren. Wel is duidelijk dat de politie-inval van afgelopen maandag een reactie was op deze aanval.

Het ‘Mapucheconflict’ werd begin dit jaar ook al op scherp gezet, nadat de regering de Mapuches ervan beschuldigde een aantal verwoestende bosbranden te hebben aangestoken in de zuidelijke Auracania en BioBio regionen van Chili. Daarbij kwamen negen mensen om, waarvan 7 brandweerlieden. De regering trok de aanklacht echter al snel in, omdat er geen enkel bewijs was voor de beschuldigingen tegen de Mapuches. De brandweer en de lokale autoriteiten weten de brand toe aan de langdurige droogte, harde wind en extreme hitte.

Na deze bosbranden werd een groot gebied in de zuidelijke Auracania en BioBio regionen begin dit jaar gemilitariseerd. De regering en media noemen dit gebied nu ook wel de Rode Zone. Desondanks ontkent de regering nog altijd een inheems probleem te hebben. Al meerdere malen hebben de mensenrechtencomités van de VN de Chileense regering op de vingers is getikt, vanwege de omstreden terrorismewet, die nog stamt uit het Pinochet tijdperk. Deze wet is tot op heden alleen nog maar op Mapuches toegepast.

Lees volgende week een uitgebreide reportage over het Mapucheconflict in Chili.

--------------------------------------------
Steven Musch is freelance journalist. Hij is net terug uit Chili. Hij heeft daar een reportage gemaakt over het conflict tussen de Mapuches en de Chileense regering. Hij heeft veel interviews gedaan, hij is de rode zone in geweest, op bezoek geweest bij politieke gevangenen. Eind van de week is zijn reportage klaar. Mocht u geïnteresseerd zijn. Mail dan naar musch_steven@hotmail.com of bel naar 0610661590.