http://www.mapuche.nl/

oktober 2004
Mapuche Stichting Folil Filmavond in Arnhem.
Thema: Benetton in Patagonië

In het uiterste zuiden van Argentinië ligt Patagonië, een gebied dat elk denkbaar klimaat en terreingesteldheid kent. Aan de voet van de bergketen van de zuidelijke Andes die Argentinië en Chili scheidt, ligt de uitgestrekte en vruchtbare vlakte van de pampa's, waarop schapen en runderen grazen. In deze streek wonen de Mapuches (Mensen van de Aarde), deze inheemse bevolking heeft zo'n 10.000 jaar aan beide zijden van de bergen geleefd zonder zich te hoeven bekommeren om hun nationaliteit.

Gedurende de laatste 500 jaar hebben zij voortdurende invasies, pogingen tot uitroeiing en landroof weerstaan. In 1879 werden meer dan 1300 Mapuches uitgemoord en werd hun land in een uitroeiingsoorlog (Verovering van de Woestijn) geconfisqueerd ten behoeve van de Engelse immigranten. Gedurende deze campagne deelde de Argentijnse staat het grootste deel van het gestolen land op in kavels van 8.000 vierkante kilometer en schonk meer dan 41 miljoen vierkante kilometer aan minder dan 2000 kolonisten. In de daarop volgende jaren werd Patagonië een privé-domein voor buitenlandse en Argentijnse landeigenaren. Gedecimeerd waren de overlevende Mapuches veroordeeld te leven op de armste grond en vluchtten zij naar de koudste en minst gastvrije gebieden langs de bergketen.lei dan eigenden ze hem zich om die reden toe, waren het mooie pampa's, dan pikten zij ze in. Ze lieten ons op de stenen, op de slechtste gronden.' United Colours van het onroerend goed.

Onder de nieuwe eigenaars van Patagonië onderscheiden zich twee broers, zowel vanwege de hoeveelheid grond die ze hebben weten te kopen als vanwege de overeenkomst die ze hebben gesloten met de omwonende Mapuche families. Deze twee broers zijn Carlos en Luciano Benetton. De Benotton groep is momenteel de grootste landeigenaar van Argentinië met 900.000 hectares (een gebied zo groot als 900.000 voetbalvelden) in het aan hulpbronnen rijke Patagonië. Met 9% van de beste bouwgrond van de regio is hun grondbezit 40 maal het oppervlak van de hoofdstad Buenos Aires, de tweede grootste stad van Latijns Amerika. Benetton bezit niet alleen kledingwinkels in 120 landen, maar controleert ook snelwegen en telecommunicatiebedrijven in Europa.

Met in totaal 7.000 verkooppunten en productiecijfers van 100 miljoen artikelen per jaar bedragen de gemiddelde jaarinkomsten van Benetton 7 miljard euro. Uitgebreide informatie hierover kun je vinden op de website: www.mapuche.nl of http://benetton.linefeed.org

Vandaag de dag zien de Mapuches zich geplaatst voor een nieuwe verovering nu rijke Europeanen en Noord-Amerikanen arriveren om profijt te trekken van de lage prijzen en van de open economie, die in de jaren '90 onder het gobaliseringsgezinde presidentschap van Carlos Menem tot stand kwam. Deze instroom van beroemdheden en zakenmagnaten leidt tot een neokoloniale landroof van het weinige territorium dat nog in handen is van de Mapuches. Rogelio Fermín, een Mapuche-boer, beschrijft de meest recente afzettingen: 'Hier hebben ze alles omheind wat ze hebben wilden. Was het een mooie val

UITNODIGING
Mapuche Stichting Folil Filmavond.
Mapuche ni Mapuche Argentinië 1999
19.30 uur • Kultuurhuis Bosch achter bioscoop Rembrand)
(Apeldoornsestraat 4 • 6828 AB Arnhem • 026-351 84 36)
Info: Rosario 026 - 364 53 53 •
folil@mapuche.nl