http://www.mapuche.nl/


Zaterdag 14 juli 2007
Info/ Solidariteits-avond met Mexico in Groningen: "ATENCO IS NOT FOR SALE"
www.grassrootsprojects.com & www.mapuche.nl

Atenco is not for sale..Van 9 tot en met 14 juli vindt er een informatietour plaats met als thema de strijd in San Salvador Atenco, Mexico. In die periode is Martha, afkomstig uit Atenco, in ons land te gast en zal zij zal vertellen over de huidige strijd in haar stad.

Sinds eind 2001 zijn de inwoners van Atenco, wat dichtbij Mexico-Stad ligt, in opstand gekomen tegen hun regering.

In het kader van het Plan Puebla Panam (vrijhandelsovereenkomst tussen Mexico en Centraal-Amerika) lag er een plan om een groot internationaal vliegveld te bouwen in Atenco en omgeving. De regering heeft geprobeerd stukken land van boeren op te kopen tegen bodemprijzen, maar die moesten er niets van weten. Zij wilden vooral op hun geboortegrond blijven wonen en werken. Na een lang en intensief protest is het gelukt om de bouw (voorlopig) tegen te houden.

Helaas was 2006 een groot dieptepunt in de recente Mexicaanse geschiedenis. De Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra (het volksfront van de verdediging van het land) ondersteunden bloemenverkopers, die de strijd aangegaan waren tegen de bouw van een grote megasupermarkt. Bij deze strijd is veel geweld gebruikt vanuit overheidshanden.

De militairen en de politie hebben bijvoorbeeld 37 vrouwen verkracht en een jongen van 14 jaar vermoord. De andere campagne van de Zapatistas uit Chiapas was toen in de buurt van Atenco en om de strijd tegen de repressie te ondersteunen zijn ze maandenlang in de stad gebleven.

Tot op heden zitten er nog steeds mensen die toen gearresteerd zijn in de gevangenis. Gesteund door de Zapatistas is de "Atenco is not for sale" infotour in Europa georganiseerd.

Op de informatieavonden komt een compañera uit Atenco, Martha, vertellen over de situatie en het verzet in Atenco. Ook zullen er filmpjes vertoond.

Datum: zaterdag 14 juli 2007
Vanaf: 18.30 uur
Locatie: City-bioscoop
OOSTERSTRAAT 13 b (willem lodewijk passage)
Te Groningen

18.30 uur - volxkeuken salmonella.
20.30 uur - Vanuit Atenco spreekster Compañera Martha.

http://www.rojoynegro.info/2004/spip.php?article18338
http://www.globalinfo.nl/content/view/890

De avonden zijn in het spaans en er zal vertaald worden.
meer info:
www.grassrootsprojects.com
www.mapuche.nl
city bios - Atenco