http://www.mapuche.nl/
 

  | françaises |
mei
16
2008

16 mei 2008
Mapuche leider Victor Ancalaf bezoekt Belgie.
Informatie avond in Brussel met als gastspreker Victor Ancalaf.


In het weekend van 16 mei 2008 brengt Mapuche leider Victor Ancalaf Llaupe een bezoek aan Brussel, België. Hij is één van de meest invloedrijke Mapuche leiders in Chili. Een man die in de Chileense pers wordt omschreven als “een harde en historische Mapuche leider”.

Uitnodiging
Op uitnodiging van verschillende Europese organisaties bezoekt Ancalaf Europa. Ancalaf is begin april begonnen in Parijs, Frankrijk. Vervolgens zijn onder anderen Zwitserland en Noorwegen bezocht. De landen Italië, Duitsland en Spanje liggen na zijn bezoek aan België in de planning.

Doel van de reis
Ancalaf is afkomstig uit Collipulli in de provincie Arauco Malleco, Chili. Hij bezoekt Europa om bekendheid te geven aan de situatie van de Mapuche bevolking in Chili. Hij zou graag zien dat in een democratisch land als Chili de rechten van Mapuche als volk grondwettelijk erkend worden. De eisen om teruggave van het oorspronkelijke grondgebied en meer politieke rechten staan voorop. Ook vraagt hij aandacht voor Mapuche gevangenen en Mapuche jongeren.

CAM
Ancalaf was woordvoerder van Coordinadora Arauco-Malleco (CAM) en kwam destijds veelvuldig in de media. Begin 2001 kwam het tot een breuk met de CAM. De reden was gelegen in een verschil van mening over de te volgen strategie. Ancalaf was van mening dat een dialoog met de overheid toch tot een van de mogelijkheden zou moeten behoren, terwijl de CAM nog steeds elke dialoog blijft afwijzen.

Vertrek CAM
Na zijn vertrek is Ancalaf zich weer gaan richten op de problemen rond zijn woonplaats en conflictgebied Collipulli. Samen met andere leiders uit Collipulli is hij gekomen tot wat een historische overeenkomst wordt genoemd. Begin 2002 is met de Chileense overheid overeengekomen dat 3000 hectare grond dat in gebruik was door bosbouwbedrijven en grootgrondbezitters terug zou worden gegeven.

Arrestatie
Eind september 2002 werd Ancalaf gearresteerd onder anderen wegens een landbezetting die in 1999 had plaatsgevonden. Hij werd op grond van antiterrorisme- en staatsveiligheidswetgeving veroordeeld tot een straf van 5 jaar in een militaire gevangenis.

Internationale wet voor inheemse volken
In het jaar 2007 kwam Victor vrij. In maart 2008 heeft Chili de internationale wet voor inheemse volken aangenomen. De wet houdt in dat de rechten van inheemse volken op hun leefgebieden worden erkend. Ancalaf heeft hier echter vooralsnog geen hoge verwachtingen van. Vaak wordt er veel beloofd maar vinden weinig concrete veranderingen plaats.

Vrijdag: 16 mei
Informatie avond vanaf 19:00 uur.
Lokatie: Espace Marx
rue Rouppe, 4
1000 Bruxelles


Contact: Colectivo contra la impunidad.
Email: colectivo.be@gmail.com

Zaterdag: 17 mei
Besloten vergadering met Mapuches uit Europa.
Lokatie: Chaussée de Haecht 51
1210 Schaerbeek
Bruxelles-Belgique.


Contact: Stichting FOLIL
Email: folil@mapuche.nl
Victor Ancalaf
Victor Ancalaf
Victor Ancalaf