http://www.mapuche.nl/
 

aug.
26
2007

26 augustus 2007
Mapuche Stichting FOLIL op bezoek bij de UNPO.

De UNPO staat voor: Unreprepesented nations and Peoples Organization.

Afgelopen vrijdag 24 augustus was stichting FOLIL op uitnodiging van de UNPO op bezoek in Den Haag. De UNPO staat voor Unrepresented Nations and Peoples Organization, waarbij 69 leden bij elkaar 150 miljoen mensen wereldwijd vertegenwoordigen.

Webpagina: http://www.unpo.org

De UNPO, opgericht als democratische ledenorganisatie, heeft tot doel  het vertegenwoordigen van haar leden in internationale en nationale  fora. De leden zijn inheemse volkeren, inwoners van bezette landen, minderheden en onafhankelijke staten die hun omgeving willen veiligstellen en een geweldloze oplossing zoeken voor de conflictsituaties waarmee zij worden geconfronteerd. Deze volkeren, waaronder de Mapuches, hebben als gemeenschappelijk probleem dat ze niet vertegenwoordigd zijn in de internationale gemeenschap zoals bijvoorbeeld de Verenigde Naties(VN). Dit heeft als gevolg dat ze zeer beperkte mogelijkheden hebben om hun probleem internationaal kenbaar te maken.

Tijdens de bijeenkomst heeft men de Chileense anti-terrorisme wet en de situatie rondom de eigendomsrechten van de Mapuches toegelicht. Verschillende Mapuche-activisten zijn op grond van de anti-terrorismewet tot zeer lange straffen veroordeeld.

Er is fel geprotesteerd tegen de antiterrorisme wet. De nieuwe president Michelle Bachelet heeft bij haar aantreden begin 2007 aangekondigd deze wet niet meer tegen de huidige Mapuche activisten toe te passen. Maar de gevangenen die vóór haar ambtstermijn op basis van deze wet zijn veroordeeld kunnen niet in aanmerking komen voor amnestie. Zij dienen de aan hen opgelegde straffen, variërend van 5 tot 10 jaren, uit te zitten.

Naast dit onderwerp heeft Maria Railaf Zuniga verteld over culturele aspecten van de Mapuches, zoals de viering van de Wetripantu (het Mapuche Nieuwjaar) die in juni 2007 voor de derde keer in een besloten kring op het platteland van Groningen is gevierd. Verschillende Mapuches uit Europese landen en een Werken (woordvoerder) uit Chili waren hierbij aanwezig. Ook heeft Maria Railaf Zuniga gesproken over de hernieuwde waardering van de nieuwe generatie Mapuches voor hun eigen cultuur.

Mapuches at the UNPO 1
Mapuches at the UNPO 2
Mapuches at the UNPO 3