http://www.mapuche.nl/
 

jan.
25
2008

Groningen, 25 januari 2008
Historisch dieptepunt bereikt in de geschiedenis van Chili.
Patricia Troncoso Robles 107 dagen in hongerstaking


De gevangene Patricia Troncoso Robles is op dit moment 107 dagen in hongerstaking. Patricia begon op 12 oktober 2007 met de hongerstaking en wil hiermee bereiken dat de Mapuche gevangenen in Chili een eerlijk proces krijgen en vrij worden gelaten. Ook wil zij hiermee bereiken dat de onderdrukking en intimidatie in de Mapuche gebieden door gewapende troepen wordt beëindigd.

Patricia is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. De veroordeling vond plaats op grond van de Chileense anti terrorisme wet. Deze wetgeving, op grond waarvan Mapuches voor zeer lange tijd gevangen kunnen worden gezet, is door verschillende mensenrechtenorganisatie als discriminerend aangemerkt.

Tot nu toe heeft de Chileense overheid weinig aandacht besteed aan de oproep van Patricia. Voor de behandeling van de lichamelijke complicaties is zij naar een ziekenhuis gebracht dat echter over onvoldoende faciliteiten beschikt. In dit ziekenhuis heeft Patricia op maandag 22 januari 2008, tegen haar wil, vloeibaar voedsel toegediend gekregen.

Volgens Amnesty International is dit wreed en kan hierdoor een levensgevaarlijke situatie voor Patricia ontstaan.

Door een gevangene in hongerstaking buiten haar wil vloeibaar voedsel toe te dienen heeft Chili opnieuw de mensenrechten geschonden. Namelijk, het recht van ieder mens om over zijn eigen lichaam te kunnen beslissen.

Mapuche stichting FOLIL veroordeelt de oneerlijke processen tegen de Mapuche gevangenen in Chili. Deze rechtszaken veroorzaken veel leed bij de Mapuches en hun gezinnen.

Mapuche stichting FOLIL veroordeelt tevens het geweld tegen de Mapuche door gewapende troepen. Deze troepen waren verantwoordelijk voor de dood van een 22 jarige Mapuche activist, Matias Catrileo, die op 3 januari 2008 door 6 kogels om het leven kwam tijdens een confrontatie.

Mapuche stichting FOLIL waardeert de enorme steun en solidariteit van verschillende organisaties in Europa die zich inzetten voor de Mapuches in Chili en Argentinië.

--
______________________________________
Mapuche Stichting | FOLIL
Folkingestraat 5a
9711 JS Groningen
The Netherlands/ Paises Bajos
K.v.k: 02069319

T:+31-(0)50 - 312 43 60
M:+31-(0)6-15470172
E: folil@mapuche.nl
http://www.mapuche.nl/