http://www.mapuche.nl/
 

  | medisch dossier | foto's in Chillan |
ene.
17
2008

donderdag 17 januari 2008
De hongerstaking (96dagen) van Particia Troncoso Robles.
In solidariteit met de strijd van de Mapuche indianen in Chili.
Dit bericht wordt telkens aangevuld.

Patricia TroncosoAfgelopen woensdag was er een manifestatie in Brussel in solidariteit met de strijd van de Mapuche indianen in Chili.

Oa. in solidariteit met de politieke gevangene Patricia Troncoso Robles, een Chileense activiste die opkomt voor de Mapuche. Patricia is nu 96 dagen in hongerstaking en verblijft in de gevangenis van Angol, een plaats ten zuiden van Chili, waar zij een gevangenisstraf van in totaal 10 jaar moet uitzitten. Zij is veroordeeld voor brandstichting en intimidatie van groot landbezitters.

Patricia begon op 12 oktober 2007 met de hongerstaking en wil hiermee bereiken dat de Mapuche gevangenen in Chili een eerlijk proces krijgen en zonnodig vrij worden gelaten. Ook wil zij hiermee bereiken dat de onderdrukking en intimidatie in de Mapuche gebieden door gewapende troepen wordt beëindigd. De Chileense overheid verzwijgt deze Mapuche kwestie liever en ontkent de politieke Mapuche gevangenen.

De centrum linkse regering van Bachelet (SP) ziet de Mapuche eerder als criminelen die de bosbouwbedrijven en de buitenlandse investeerders het leven zuur maken door telkens weer de oorspronkelijke Mapuche gebieden terug te eisen. Deze gebieden worden dan ook steeds vaker door de Mapuches bezet. Ook worden de Mapuches ervan beschuldigd de overwegend linkse regering dwars te liggen en te doen wankelen.

Bachelet heeft een serieus probleem met de Mapuche. De Mapuche onderhouden wereldwijde contacten en staan regelmatig in de belangstelling. De problemen zijn bovendien niet opgelost bij teruggave van het geeiste land. Vooral de nieuwe generatie Mapuche, waarvan velen tegenwoordig een goede opleiding volgt, weten dat er veel meer nodig is om het probleem op te lossen van het Mapuche volk. Ze willen erkenning en ze willen dat de overheid het convenant (Convenio 169 de O.I.T) respecteert en er naar handelt. Zij zijn bereid om zich voor het Mapuche volk in te zetten door zich te organiseren en de straat op te gaan. Dit was goed merkbaar na de dood van Matias Catrileo. Over het hele land hebben Mapuches zich gemobiliseerd zelfs in Argentinië, waar een andere deel van de Mapuche bevolking woont.

Rechtse Chileense politici maken gebruik van de onrustige situatie en beschuldigen Bachelet ervan dat zij niet hard genoeg optreedt tegen de Mapuches. Deze rechtse politici zijn ook de mensen die de antiterrorismewet van de overleden dictator Pinochet op de Mapuche willen blijven toepassen om hun belangen veilig te stellen. Dit zijn ook de mensen die, volgens de Mapuche, hun land ontnemen, de Mapuche uitbuiten en die hen liever zien als een toeristische attractie.

Mede hierdoor hebben de Mapuche zich afgezet tegen zowel linkse als tegen rechtse politici. In hun ogen vervallen beide opties. Het wantrouwen is groot, Patricia deelt deze mening met de Mapuches.

Patricia TroncosoDoor haar zeer slechte gezondheid is Patricia eerder deze week (15 jan. 2008) gedwongen opgenomen in een ziekenhuis van Temuko voor een behandeling aan de lichamelijke complicaties die zij opgelopen heeft door de hongerstaking. Helaas kon men haar hier medisch niet helpen en men heeft toen besloten dat ze naar de hoofdstad Santiago moest voor een uitgebreid onderzoek en voor de toediening van de nodige medicijnen.

Vervolgens heeft men tegen haar zin in en tegen de verwachtingen van haar familie, op het laatste moment (heel verassend) naar een ziekenhuis in Chillan gebracht.

Volgens sommigen om de pers en de Mapuches op afstand te houden. In Santiago wonen namelijk veel Mapuches die achter haar staan.

Patricia verloor in de afgelopen tijd 25 kilo aan gewicht. Vooralsnog weigert de activiste voedsel in te nemen. In een interview zegt ze: ”Als mijn dood mijn broeders kan bevrijden, zal ik de hongerstaking niet opgeven”

Aanvulling: 19 januari 2008.
Familieleden van Patricia Troncoso Robles ondernemen juridische acties tegen president Michelle Bachelet.

Afgelopen donderdag 17 januari heeft de vader van Patricia een kort geding tegen president Michelle Bachelet ingediend. Volgens de familie is hun dochter op een onwettige wijze naar Chillan gebracht. In Chillan ontbreken de nodige middelen en de specialisten voor een goede behandeling. Zij willen dat Patricia alsnog naar Santiago gaat. De familie wordt juridisch bijgestaan door de in Chili bekende advocaat Hugo Gutiérrez.

”Het is nodig om deze stappen te ondernemen. In Chillan riskeert Patrica haar leven.”; volgens jurist Hugo Gutiérrez.

Aanvulling: 20 januari 2008.
Vandaag staan er berichten in de kranten van Lacooperativa en in de Diarioladiscusion dat Patricia nabij de dood is en dat er vanaf vandaag familie bezoek niet meer is toegestaan.

In een brief roepen de Mapuches op om naar Chillan af te reizen, het is een gebied tussen Temuko en Santiago. Ver van de families en de Mapuches die haar steunen. Daarom hebben verschillende mensen een tenten kamp opgezet, dicht bij het ziekenhuis om dagelijks in de buurt van Patricia te zijn. Dit is te zien op http://kalbuncomunicaciones.blogspot.com/

Volgens mevr. Berna Castro, een van de artsen die haar onderzocht heeft, kan Patricia op elke moment komen te overlijden. Ze is ernstig verzwakt en heeft een infectie opgelopen die resistent is gebleken voor de medicijnen.

In Europa zijn er verschillende manifestaties geweest in solidariteit met de Mapuche en Patricia Troncoso. O.a. in; Hambrug, Berlijn, Parijs, Brussel en Menorca.

Nieuwe manifestatie zijn gepland op vrijdag 25 januari in Brussel(België) tegenover de Chileense ambassade en info avonden in Girona(Spanje), Molmo(zweden) Parijs (frankrijk) en Rome (Italie).

Het is onrustig bij het ziekenhuis in Chillan waar Patricia verblijft, er zijn verschillende schermutselingen geweest met de politie omdat de mensen nagenoeg geen informatie krijgen over de gezondheid van Patricia waardoor ze onrustig worden en proberen het ziekenhuis binnen te stormen.