http://www.mapuche.nl/
 

jan.
23
2004

januari 2004
Mapucheleider veroordeeld tot 10 jaar gevangenis in Chili

door Olga Langendijk (Noticias)
http://www.noticias.nl

Mapucheleider veroordeeld tot 10 jaar gevangenis in Chili

De Mapucheleider, Victor Ancalaf werd berecht en veroordeeld tot 10 jaar gevangenis in Chili als dader van terroristische acties tegen Endesa, een Spaans energiebedrijf actief in de regio Alto Bio-Bio. De veroordeling wordt beschouwd als de meest drastische uitspraak van een tribunaal in de afgelopen jaren. Ancalaf is de leider van de gemeenschappen die in het Collipulliconflict verwikkeld zijn. Na iets meer dan een jaar onderzoek heeft rechter Diego Simpértegui de voormalige leider van het coördinatieorgaan Aracuo-Malteco, Victor Ancalaf, veroordeeld als enige verantwoordelijke voor het inbrandsteken van vrachtwagens van Endesa, die gebruikt werden bij de bouw van de hydro-elektrische centrale Ralco. Dit werd gisteren bekend gemaakt door Radio Bio-Bio.

De advocaat van de erkende Mapucheleider, Rodrigo Calderón, deelde mee dat hij in beroep zal gaan bij de rechtbank tegen de uitspraak in eerste aanleg en hij kondigde aan in hoger beroep te zullen gaan bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten van de OEA (Organisatie van Amerikaanse Staten). Naar zijn overtuiging bestaan er geen bewijzen van de schuld van Ancalaf doch alleen veronderstellingen, waar gedurende de rechtszaak geen afdoende bewijs voor is geleverd. "Het is een politieke daad om een belangrijke en gerespecteerde sector van de Mapuchebeweging van haar leider te beroven. Hier is sprake van openlijke en overduidelijke politieke vervolging," verzekerde hij .

Op hun beurt gaven leden van de betrokken Mapuchegemeenschappen via een radio-uitzending te kennen, dat er wordt overlegd over het startsein voor demonstraties in de komende dagen tegen het gerechtelijk besluit, dat zij als racistisch bestempelden. "Als gemeenschappen zullen wij racistische uitspraken en vervolgingen van onze "werken" (inheemse leider) niet accepteren.Vanaf vandaag verklaren wij ons in staat van paraatheid en zullen wij de nodige acties onderzoeken om zijn vrijheid te eisen en de betrokkenheid van de regering bij de plannen van Endesa in ons gebied aan de kaak stellen," zo luidt een deel van hun boodschap.

Ancalaf zit sinds november 2002 vast in Penitentiaire Inrichting "El Manzano de Concepción", samen met de leiders van het coördinatieorgaan Arauco Malleco, José Huenchunao en Héctor Llaitul, die verwikkeld zijn in andere processen inzake "onwettige organisatie" in de 8e en 9e regio.

De situatie van het Mapuchevolk heeft reeds de aandacht getrokken van verschillende Europese intellectuelen. In een aan de Chileense president Ricardo Lagos gerichte brief hebben de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, José Saramago, en vooraanstaande filosofen waaronder Edgar Morin en Alain Touraine hun steun betuigd aan de inheemse gemeenschap. "Wij nemen de vrijheid uw aandacht te vragen teneinde onze bezorgdheid te uiten over de situatie waarin het Mapuchevolk zich bevindt, met name de situatie waarin haar leiders en leden verkeren, die vastgehouden worden in gevangenissen in uw land. In opeenvolgende gevallen hebben verschillende nationale en internationale organisaties voor de verdediging van de mensenrechten gewezen op schendingen van fundamentele rechten van leden van de gemeenschappen en organisaties van dit volk," zo stelt de brief die voorts aandringt op concrete regeringsbesluiten over deze zaak.

meer informatie? ...Bezoek Mapuche.nl

Vertaald uit het Spaans in het Nederlands door Olga Langendijk
(Noticias)

 
<<HOME>>