http://www.mapuche.nl/
 

jan.
03
2008

donderdag 3 januari 2008
Mapuche activist komt om het leven tijdens confrontatie met Carabineros.
Chili: Vilcún

Matias CatrileoMapuche activist Matías Catrileo is vandaag overleden door politie kogels tijdens een land bezetting op het landgoed Santa Margarita in ' Vilcun' ten zuiden van Chili, een eigendom van Jorge Luchsinger waarbij de Chileense politie de bezetting probeerde te verhinderen en kogels afvuurde op 20 tal Mapuches.

"Wij hebben geprobeerd op een vreedzame wijze onze land terug te eisen en betraden het landgoed Santa Margarita, daarop begon de politie direct op ons te schieten met machinegeweren.", zei een van de Mapuches. Hierbij is Matias Catrileo (22) dodelijk getroffen, een landbouwkunde student aan de Universiteit de la Frontera.

Andere Mapuches droegen daarop het levenloze lichaam met zich mee en verstopt deze om te voorkomen dat de Carabineros het lichaam zouden meenemen om vervolgens zo de moord te verzwijgen of te verdoezelen, in Chili heerst er namelijk een groot wantrouwen ten opzichte van de politie.

Bij een gelijksoortig incident in november 2002 waarbij een andere jonge Mapuche activist Alex Lemun (17) het leven verloor bij een bezetting van het landgoed Santa Alicia dat toebehoort aan bosbouw bedrijf Forestal Mininco, is de dood van Alex Lemun tot nu toe onopgelost en heeft niemand hiervoor terecht gestaan.

Het is nog onduidelijk wat zich precies afspeelt of afgespeeld heeft in het gebied omdat het nu afgezet is door helikopters en grondtroepen, niemand mag het gebied betreden of verlaten.

Carabineros ontkennen dat er een dode is gevallen, zolang zij de overledene niet zien is er geen dode.

Volgens bronnen hebben de Mapuches zich in een kerk verschuild en willen dat iemand van de kerk het lichaam van Matias Catrileo komt bekijken.

Audio opname tijdens de dood van Matias Catrileo:
http://radio.mapuche.nl/audio/1_74.m3u

http://radio.mapuche.nl/

Fotoverslag:
http://www.mapuche.nl/espanol/matias_catrileo030108.html

Voor uptodate informatie in het Spaans:
http://www.mapuexpress.net

Informatie in het Frans:
http://www.mapuches.org/

Informatie in het Italiaans:
http://it.mapuches.org/

Informatie in het Duits:
http://de.mapuches.org/