http://www.mapuche.nl/
 
mei.
16
2006

Doe mee aan de wake voor de Mapuche gevangenen in Chili !!!!
Voorafgaand aan en tijdens het eerste gedeelte van het mensenrechten concert "Noordervrijheid!".

Op donderdag 18 mei 2006.
Lokatie: Huize Maas te Groningen.
Tijd: 19:30 uur.

Organisatie;
http://www.mapuche.nl/
http://www.amnestygroningen.nl


Mapuches.

De Mapuches zijn de oorspronkelijke bewoners van Chili (1.5 milj.). Al eeuwenlang strijden zij voor het behoud van hun land en cultuur.

Onderdrukking en erkenning.
Onderdrukking, vervolging, intimidatie en gevangenschap is de tol die deze inheemse bevolkingsgroep moet betalen als zij hun rechten willen verdedigen. De Chileense overheid wil de Mapuche-bevolking tot op heden niet erkennen als een bevolkingsgroep met een eigen cultuur en eigen tradities.

De bestaande wet tegen het terrorisme uit de dictatuur-jaren van Pinochet wordt nog steeds toegepast. Met name tegen de Mapuches. De toepassing van deze wetgeving kan als discriminerend worden aangemerkt.

Landrechten en gevangenschap.
Juan Huenulao, Patricia Troncoso en de broers Patricio en Jaime Marileo kwamen op voor hun landrechten, maar worden beschuldigd van brandstichting aan het multinationale bosbouwbedrijf Forestal Mininco.
Ze zijn veroordeeld zonder eerlijk proces en hebben een gevangenisstraf gekregen van tien jaar en een dag, plus een geldboete van meer dan 630.000 euro.

Bij deze juridische zaak is gebruik gemaakt van anonieme getuigen (testigos sin rostro). Niemand weet wie ze zijn en wat hun rol is binnen een kwestie.

Hongerstaking- 66ste dag.
De vier Mapuches zitten sinds 2001 in de gevangenis. Ze eisen dat het vonnis wordt herroepen en dat de anti terrorismewet wordt aangepast.
Daarom zijn ze 66 dagen geleden in hongerstaking gegaan. De arts die deze gevangenen begeleidt, zegt dat het leven van de vier al sinds de vijftigste dag van de hongerstaking in gevaar is.

Woensdag 17 mei 2006 wordt bekend gemaakt of de anti-terrorismewet in Chili wordt aangepast of niet. Wat de uitslag ook mag zijn, de Mapuches zullen blijven opkomen voor teruggave van hun oorspronkelijk grondgebied en hopen op erkenning door de Chileense overheid.

Mapuche Stichting Folil en Amnesty International steunen deze Mapuche-gevangenen omdat zij slachtoffer zijn van de rechtsongelijkheid in Chili. Mapuche Stichting Folil en Amnesty International willen bekendheid geven aan de situatie van deze gevangenen in Chili. Doe ook
mee aan de WAKE!!!