http://www.mapuche.nl/
 
jun.
28
2000

Open brief ( Nederlandse vertaling )
Mapuche Stichting | FOLIL
Groningen 28 juni 2000

Onlangs hebben Mapuche studenten in Chili het Conadi kantoor te Santiago (een Chileens regeringsorgaan voor inheemse ontwikkelingszaken) bezet. De reden hiervoor was dat zij als studenten in onaanvaardbare omstandigheden met 30 man op een campus verbleven dat bestemd is voor 17 inwoners. Naar aanleiding van deze actie zijn de nodige voorzieningen zoals water, elektriciteit en het toevoer van voedsel afgesloten.
Een aantal studenten worden gevangen gehouden en de campus wordt 24 uur door een politie eenheid bewaakt.

Verscheidene Mapuche-activisten in Chili die achter deze bezetting staan en aan andere soortgelijke acties deelnemen, worden opgepakt en gevangen genomen, vervolgens vindt er een oneerlijke rechtsprocedure plaats. De druk is in de loop van de jaren alleen maar toegenomen, zonder dat er naar hun ongenoegen wordt geluisterd. De Chileense regering keurt elke vorm van Mapuche opstand af. Op dit moment vindt er veel censuur plaats, de Mapuche-indianen worden bewust niet in nieuwe ontwikkelingen betrokken.

Wij, als Mapuche Stichting Folil, steunen deze actie van de Mapuche-studenten en van de andere Mapuche-activisten die nu zonder proces vastzitten.

Via deze brief willen wij een oproep doen aan de Chileense regering om een dialoog aan te gaan met de Mapuche-studenten en andere politieke Mapuche gevangenen. Wij willen de Chileense regering aandringen op een eerlijke rechtsprocedure naar de politieke Mapuche gevangenen toe.

Tevens dringen wij aan op vrije meningsuitingen en respect voor de Mapuches en andere indianen in het algemeen.
 
HOME