http://www.mapuche.nl/
 

aug.
04
2002

04.08.2002
Campagne voor de vrijlating van de Mapuche Gevangenen in Chili

Mapuche Stichting | FOLIL

Verschillende Mapuche organisaties uit het zuiden van Chili reizen volgende week donderdag gezamenlijk naar Santiago om meer steun en aandacht te vragen voor de politieke Mapuche gevangenen.

Ze zullen hiertoe verschillende sociaal maatschappelijke organisaties benaderen. Volgende week beslist namelijk de Chileense justitie of de Mapuches kunnen worden berecht op grond van de antiterrorisme wet. Deze wet maakt het mogelijk dat de gevangenen door een militaire hof worden berecht.

Het initiatief is van Mapuches uit Collipulli, Lumako en Traiguen en wordt geleid door de Werken (woordvoerder) Juan Pichun, afkomstig uit Traiguen. De plaatsen Collipulli, Lumako en Traiguen staan bekend als conflictgebieden en de meeste gevangenen zijn hier gearresteerd. De traditionele leiders (Lonkos) in gevangenschap komen ook uit deze gebieden.

Opvallend is dat het idee afkomstig is van de Lonkos in gevangenschap. Zij verblijven 7 maanden in de gevangenis en om de delegatie te steunen gaan zij vanaf dinsdag 6 augustus in hongerstaking. Het is de bedoeling dat ook op andere plaatsen gevangenen in hongerstaking gaan als blijkt dat de Chileense justitie hen via een militaire hof wil laten berechten.