http://www.mapuche.nl/

Paradiso 11 september 2005
Waar was je toen?
Herdenking van de Chili coup op 11-09-'73
Mapuche tekst Paradiso 11 september 2005



Mapuche: Maria Railaf Zuniga.


Wij willen Stichting Latijns-Amerikaanse Jongerenwerk bedanken voor de uitnodiging om als “Mapuche Stichting Folil” vandaag hier aanwezig te zijn.

Want 11 sept. is inmiddels een belangrijke dag voor veel mensen. Ook voor de Chilenen, want op 11 sept. 1973 vond een staatsgreep plaats onder leiding van generaal Augusto Pinochet.

Eenmaal aan de macht veranderde er veel in Chili. Pinochet regeerde met ijzeren hand. Veel mensen werden slachtoffer van zijn schrikbewind. Niet alleen de Chilenen hadden het moeilijk, maar ook de Mapuche bevolking in Chili, die tot de armsten van het land behoorden en behoren. De Mapuche-bevolking werd flink onder druk gezet, de mond gesnoerd, gediscrimineerd en vermoord.

Pinochet noemde iedereen een terrorist die zich tegen zijn regime verzette. Er was verzet vanuit de Chileense bevolking, maar ook vanuit de Mapuche-gemeenschap die zich mobiliseerden. Met zijn Anti-terrorisme wet probeerde Pinochet hieraan een wettelijke basis te geven om daarmee zijn onderdrukking te legitimeren. Pinochet wilde de mensen onderdrukken waar hij kon.

De Anti-terrorisme wet in Chili.

De anti-terroristen wet werd toegepast tot aan het eind van de jaren 80.
Na 1989 brak er een nieuwe periode aan in Chili met een nieuwe president. Vanaf toen moest er veel gaan veranderen.

Op 11 sept. 2001 vloog een vliegtuig dwars door de Twin Towers in new York. Iedereen was geshockeerd. Iedereen was bang, want dit kon overal gebeuren. Alles moest nu goed in de gaten worden gehouden. Ook in Chili heeft dit veel impact gehad. De bestaande wet tegen het terrorisme uit de dictatuur-jaren van Pinochet werd met een aanpassing naar de huidige situatie in Chili ingevoerd en toegepast.

Dit houdt in dat vandaag in Chili een Mapuche die opkomt voor zijn eigen rechten al snel wordt gezien als een bedreiging van de Chileense staat en daarom verdacht wordt van terroristische-activiteiten. Hij kan veroordeeld worden en zonder eerlijk proces een gevangenisstraf krijgen van 5 tot 15 jaar.
Bij deze juridische zaken wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van anonieme getuigen (testigos sin rostro). Niemand weet wie ze zijn en wat hun rol is binnen een bepaalde Mapuche kwestie.

Een klein aantal advocaten zetten zich in voor een eerlijk proces. Helaas kunnen zij niet alle zaken op zich nemen, omdat er zich te veel zaken voordoen.

De speciale VN-rapporteur inzake de Mensenrechten en Fundamentele Vrijheden van Inheemse Volken heeft onlangs forse kritiek geuit op de behandeling van Mapuches door de Chileense overheid.

Al met al dachten wij als Mapuche-volk dat na de periode van Pinochet wij meer erkenning zouden krijgen in Chili. Erkenning van een eigen rechten, cultuur, taal en religie.