http://www.mapuche.nl/


4 maart 2011
Benetton vs Mapuche: Ontruiming van land dat bezet is door Indianen.
Santa Rosa Leleque, Chubut in Argentinië

Een Argentijnse rechtbank heeft groen licht gegeven voor de ontruiming van 500 hectare land waarvan de kleding gigant Benetton de eigenaar is en dat nu bezet is door Mapuche Indianen. De rechtszaak was aangespannen door Benetton en de Argentijnse justitie heeft nu besloten dat de ontruiming binnen 10 dagen mag beginnen.

Benetton vs Mapuche

Benetton zegt het land dat ze aangekocht hebben, hun rechtmatige bezit is. Veel inheemse gemeenschappen bezitten geen eigendomspapieren van het land die ze altijd bewoond en bewerkt hebben en maken daardoor weinig kans om een mogelijke proces te winnen. De multinational Benetton bezit enorme hoeveelheden grond in Argentinië, meer dan 900.000 hectares. Het grootste deel van deze grond ligt in het zuiden, in Patagonië.

Het conflict Benetton vs Mapuche Indianen begon in 2004, Benetton kocht het land van de Argentijnse overheid en heeft toen geen rekening gehouden met mogelijke inheemse bewoners die hier leefden lang voordat Argentinië of Benetton bestonden.Tijdens dit conflict zijn de Mapuche al eerder hardhandig van het land verwijderd, voor meer info:
http://www.mapuche.nl/dutch/benetton.htm

Mapuche woordvoerster Rosa Rua Nahuelquir zegt; "Onze advocaten zullen de zaak aanvechten, hoewel we nu al weten dat het in het voordeel van Benetton zal zijn maar wij zullen doorgaan met onze strijd ".

De Mapuche hebben sinds 2004 verschillende pogingen gedaan om een klein deel van het land terug te krijgen en zijn daarom ook naar Italië afgereisd om met Benetton te praten, zonder resultaat.

Rosa Rua Nahuelquir benadrukt; “Het conflict met Benetton is 9 jaar geleden begonnen, sindsdien zijn wij voortdurend bezig om dit juridisch op te lossen maar er wordt helaas niet naar ons geluisterd. Men wil dit achter gesloten deuren oplossen zonder bekend te maken wat de afspraken zijn”.

bronnen; http://www.avkinpivkemapu.com.ar
http://www.diariojudicial.com